Uspeh: ACM v Elmorisu

Delniška družba Elmoris Ltd. je sodobno in hitro razvijajoče se podjetje, ki proizvaja pokrovčke "Twist-off" v različnih velikostih, lakirane in potiskane v skladu z oblikovanjem in specifikacijami strank.

September 13, 2023
ELMORIS Ltd

Izziv

Zaradi narave nabavnega in proizvodnega procesa se stroški v podjetju Elmoris zelo razlikujejo: - različni nabavni stroški, - različni iztovorjeni stroški, - različna debelina pločevine, - lastnosti površine, - težave s kakovostjo, - in druga odstopanja povzročajo stalne spremembe nabavnih stroškov, receptur za premazovanje/barvanje in donosa proizvodnje.

Obstajajo primeri, ko kupci dobavljajo svojo pločevino, tako da je strošek pločevine za podjetje Elmoris enak nič, vendar so končni izdelki dražji zaradi slabe kakovosti pločevine, ki povzroča izgubo materiala in strojnega časa. Podjetje Elmoris mora biti sposobno opredeliti in dokazati take primere strankam.

Podjetje Elmoris je pred tem uporabljalo metodo načrtovanih stroškov. Da bi dobili približek dejanskih stroškov materiala in izdelkov, so morali porabiti veliko časa za svoje številke. Nerazporejene razlike v stroških so bile preprosto neobvladljive.

Vsa ta dejstva so zahtevala uvedbo metode obračunavanja stroškov, ki izračunava natančne stroške materiala in izdelkov.

Poznati so morali natančne stroške od nabave do končnih izdelkov in želeli so sistem, ki bo to storil brez dodatnega ročnega dela.
-Za vključitev odstopanj stroškov materiala v pravilno obdobje obračunavanja stroškov so izbrali FIFO kot idealno metodo za obračunavanje stroškov materiala.
-Elmoris je tudi želel, da se vsi stroški materiala pripišejo ustreznim delovnim nalogom - ne pa, da so povprečno porazdeljeni na vse strani.
-Za stroške dela in obremenitve so želeli, da se delijo na vse končne izdelke in polizdelke glede na število kosov, proizvedenih na posameznem stroju.
-Pridobite verodostojna in pravočasna poročila za vodstvo in banko: natančna poročila o dobičkonosnosti in staranju zalog.

Leta 2011 so izvedeli za ACM in nas povabili, da ga čim prej uvedemo. To je bilo v času evropskega prvenstva v košarki v Litvi, zato smo se zabavali vse dni - s sistemom ACM do večera, ob večerih pa s košarko!

Rezultat:

Danes ELMORIS uporablja polno funkcionalnost ACM. Zdaj imajo popoln nadzor nad stroški in nobena varianta ne ostane nerazporejena. Vsi računi odstopanj so zdaj zastareli. Poznajo natančen donos za vsako serijo in natančen dobiček za vsako pozicijo pošiljke, ne le po številki artikla, temveč tudi po številki serije.

Rezultate kalkulacije stroškov mesečno knjižijo v GL in dobijo natančno sliko svojih poslovnih rezultatov brez dodatnega dela. Poročanje banki je zdaj verodostojno in ne zahteva dodatnega truda.

Gospa Galina Ceresko, finančna direktorica v podjetju ELMORIS, potrjuje rezultate: "S sistemom ACM smo lahko vzpostavili popoln in natančen nadzor nad stroški materiala in izdelkov. Odstopanj v stroških ni, prav tako ni dvoma o dobičku ali izgubi pri vsakem izdelku ali polizdelku. Za pripravo poslovodskih in bančnih poročil ne porabimo skoraj nič časa."

elmoris caps