Upravljanje s Tveganji v Nabavni Verigi

avtomobilski dobavitelji se soočajo s številnimi poslovno kritičnimi tveganji.

October 11, 2023
aplikacija QAD

Tipična tveganja vključujejo pomanjkanje materiala, katastrofalne materialne izgube zaradi nepredvidenih dogodkov, prekinitve dobavne verige, okvare informacijske tehnologije in drugo.

Za dobavitelje prvega reda je pomanjkanje preglednosti in nadzora med poddobavitelji še dodatna enačba tveganja. Zdaj in v prihodnosti je pametno načrtovanje nujno, zlasti zaradi vse večje globalizacije dobavnih procesov v avtomobilski industriji.

Nekateri proizvajalci originalne opreme v avtomobilski industriji od dobaviteljev že zahtevajo, da oblikujejo postopke za obvladovanje tveganj, načrte za nepredvidljive dogodke in strategije. Standardi in smernice prav tako dodajajo dodatne zahteve: Ta dokument obravnava vire in taktike, ki jih je treba vzpostaviti za učinkovito strategijo obvladovanja tveganj, ISO/9001:2015 pa vključuje razmišljanje, ki temelji na tveganju, kot tudi naslednja revizija ISO/TS16949. ‍

Rizika v dobavni verigi

Najdimo nekaj izmed njih:

-Naravne nesreče

-Geopolitična tveganja

-Epidemije

-Teroristični napadi

-Prekinitve delovne sile

-Cene surovin

-Valutna nestanovitnost

-Pretrganje materiala

-Prekinitve v dostavi

-Finančno zdravje dobaviteljev

-Sodelovanje dobaviteljev

-Problemi s kakovostjo

Rizika lahko razvrstimo od znanih do neznanih in tudi od obvladljivih do neobvladljivih.

Rizika v dobavni verigi avtomobilske industrije

Dobavna veriga avtomobilske industrije je vsako leto daljša in bolj kompleksna, regionalni dogodki pa imajo vpliv na globalno proizvodnjo. Od cunamija na Japonskem leta 2011 in požara v nemškem dobavitelju smol leta 2012 do večletnih hudih snežnih neurij na srednjem zahodu ZDA - naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroči človek, resno ogrožajo avtomobilsko proizvodnjo po vsem svetu.

Na osebni ravni zaščitimo svoj dom in družine tako, da ocenimo tveganje požara ali poplave in nato sprejmemo odločitve glede zavarovanja, detektorjev dima, kontaktnih številk v sili in zagotovimo, da vsi vedo, kako pobegniti. Pri poslovanju morajo organizacije storiti enako, tako da ocenijo tveganje v dobavni verigi in ustvarijo ustrezne načrte za nepredvidljive dogodke, ki imajo velik vpliv in verjetnost nastanka ter bodo potencialno vplivali na kakovost ali dobavo delov OEM.

Od neznanih in neobvladljivih nesreč do bolj predvidljivih in obvladljivih prekinitev se lahko avtomobilski proizvajalci soočijo z vrsto potencialnih motenj, kot jih opisuje študija Forda/MIT, prikazana na spodnjem grafikonu.

Riziko dobavne verige

zaradi katerega večina vodstvenih delavcev OEM izgublja spanec, je pomanjkanje vidljivosti izven dobaviteljev prvega reda. To je ključno področje, na katerega si številni proizvajalci OEM želijo, da bi se dobavitelji prvega reda osredotočili med ocenjevanjem tveganja.

več zgoraj navedenih tveganj iz raziskave Ford-MIT se vrti okoli upravljanja tveganj poddobaviteljev. Za dobavitelje je ključnega pomena, da razumejo svojo stopnjo izpostavljenosti tveganju v dobavni bazi organizacije in se nanj pripravijo. To mora vključevati sledenje lokacijam vseh dobaviteljev ter ocenjevanje finančne in operativne sposobnosti preživetja (npr. kakovost in dobava).

Zmožnost sledenja vsem lokacijam dobaviteljev je ključna v primeru motenj, kot so tajfun, snežni vihar ali orkan. Pomembno je poznati lokacije poddobaviteljev organizacije, da lahko organizacija oceni varnost vseh dobaviteljev in ugotovi morebitna tveganja. danes so na voljo številne avtomatizirane rešitve, ki dobaviteljem pomagajo biti proaktivni in zmanjšati tveganja na področju operativne vidljivosti za kakovost in dobavo, kot so portali, ki spremljajo korektivne ukrepe, informacije o napovedih in načrtih ter ocene dobaviteljev (kakovost in uspešnost dobave). Ti portali omogočajo organizacijam, da proaktivno zmanjšajo tveganje in se izognejo pomanjkanju materiala in motnjam pri odpremi.

Vloga ocen MMOG/LE in dobavne verige


Smernice za upravljanje materialov, logistično vrednotenje (MMOG/LE) so smernice za ocenjevanje, izboljšanje in primerjalno ocenjevanje upravljanja materialov in logističnega delovanja dobaviteljev. To ocenjevalno orodje, ki sta ga ustvarila Automotive Industry Action Group (AIAG) in Odette v sodelovanju s proizvajalci originalne opreme, dobavitelji, prodajalci programske opreme in svetovalci, pomaga proizvajalcem odkriti kritična področja, na katerih lahko avtomatizacija in sistemi znatno povečajo učinkovitost obratov, zmanjšajo tveganje v dobavni verigi in racionalizirajo procese. Služi kot ocena dobave, tako kot se ISO/TS-16949 nanaša na kakovost. Ko dobavitelji opravijo oceno, jih oceni glede na najboljše prakse, s ciljem pomagati dobaviteljem doseči raven A, status dobavitelja svetovnega razreda.


Popolna ocena MMOG/LE je sestavljena iz preglednice Excel, ki vsebuje šest poglavij in 197 meril. Proizvajalci originalne opreme ali kupci od poddobaviteljev zahtevajo, da pregledajo vseh 197 meril in navedejo, ali izpolnjujejo vsako od njih. Številni proizvajalci originalne opreme in dobavitelji prvega reda običajno zahtevajo predložitev ocene MMOG/LE za vse proizvodne dobavitelje. Pri proizvajalcih originalne opreme jo zahtevajo tudi za poprodajne dobavitelje/dobavitelje na poprodajnem trgu. Po začetni oceni jo proizvajalci originalne opreme običajno zahtevajo vsako leto. Proizvajalci originalne opreme ali stranke lahko običajno pregledajo ocene MMOG/LE s svojimi dobavitelji v primerih novih poslov, uvedbe novih izdelkov ali slabe izvedbe dobave.


Osnovna ocena MMOG/LE je bila uvedena v različici 4 in ima 106 meril. Osnovna ocena je bila razvita tako, da lahko dobavitelji nižjih ravni izpolnijo ocene in imajo smiseln načrt priložnosti za nenehne izboljšave ter tako pomagajo zmanjšati tveganje med nižjimi ravnmi v dobavni verigi. Z uvedbo osnovne ocene se v panogi povečuje uporaba MMOG/LE pri dobaviteljih prvega reda v ta namen.

UPRAVLJANJE TVEGANJ, UVEDENO V RAZLIČICI 4 MMOG/LE

Z uvedbo MMOG/LE različice 4 ocenjevanje zdaj zahteva, da imajo organizacije vzpostavljene postopke za upravljanje tveganj, da bi dosegle status dobavitelja svetovnega razreda. Spodnja preglednica povzema zahteve za oceno tveganja in načrtovanje ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih ter merila MMOG/LE.

Proces ocenjevanja tveganja:

-Opredelitev.
-Določite prednostne naloge.
-Proaktivno zmanjšajte tveganje
-Načrti ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih

-Dokumentirano
-Pregledani, preizkušeni, potrjeni in usposobljeni
-Pridobljene in dokumentirane izkušnje
-Spročila z poddobaviteljem

Postopek ocene tveganja

Prvi razdelek o obvladovanju tveganja v MMOG/LE obravnava proces ocenjevanja tveganja in kako ga organizacija opredeli.

Organizacija potrebuje proces, ki opisuje, kako organizacija ocenjuje in obravnava tveganja v dobavni verigi. Načrt mora opredeliti področja znotraj dobavne verige, ki bi lahko vplivala na sposobnost izpolnjevanja zahtev naročnika v primeru odstopanja od običajnih poslovnih procesov. Primeri vključujejo elemente, kot so odpoved EDI ali sistemov, nezadostno pakiranje, odpoved ključne opreme, pomanjkanje materiala pri poddobaviteljih in izpad komunalnih storitev, če jih naštejemo le nekaj.

Načrt mora:

-obravnavati postopni postopek za pregled in opredelitev tveganja
-navesti, kdo je odgovoren za upravljanje procesa
-opredeliti, kako pogosto se postopek pregleduje in posodablja

Tveganje v dobavni verigi mora vključevati VSE oddelke v organizaciji, saj lahko vsak oddelek potencialno vpliva na dobavo strankam ali jo ovira. Ali je na primer oddelek IT vključen v ocenjevanje morebitnih izpadov sistema EDI ali načrtovanja ali groženj kibernetski varnosti?

Na organizacijo lahko potencialno vpliva katero koli število dogodkov. Vendar se mora organizacija osredotočiti na prednostno razvrstitev tistih tveganj, ki imajo velik vpliv na poslovanje stranke in hkrati veliko verjetnost, da se bodo zgodila. Na primer, če se obrat nahaja v Detroitu v Michiganu v ZDA, obstaja velika verjetnost in velik vpliv snežnega meteža, ki bi lahko povzročil motnje pri prevozu izdelkov. Vendar pa je v istem obratu majhna verjetnost, da bi velik potres povzročil motnje.

Organizacija mora v svoj proces vključiti, kako bo proaktivno zmanjšala tveganje z načrtovanjem ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih. Na primer, če ima organizacija dobavitelja v finančnih težavah, ali organizacija sprejme ukrepe za:

-Aktivno zamenja dobavitelja
-Nadaljnji razvoj dobavitelja
-Opozorila proizvajalca originalne opreme (v primerih, ko dobavitelj zagotavlja edinstveno zmogljivost)

Pregledovanje poddobaviteljev in ocenjevanje pripravljenosti na tveganje

Večina proizvajalcev originalne opreme od svojih dobaviteljev zahteva, da vsako leto opravijo MMOG/LE. Organizacijam služi kot dober opomnik, da vsaj enkrat letno pregledajo tveganja. Vsakoletni pregled vseh tveganj je pomemben, saj lahko nekaj, kar morda eno leto ni tveganje, hitro postane tveganje naslednje leto. Lahko pa postane predmet, ki bi ga morala organizacija dodatno pregledati. Na primer, leta 2008, ko je svetovno gospodarstvo propadlo, so številni podizvajalci bankrotirali. Nekatere organizacije v avtomobilski industriji so bile presenečene. Danes vse več organizacij vsako leto pregleda finančno sposobnost vseh podizvajalcev, pregleda načrte za obvladovanje tveganj in si zapomni vse pridobljene izkušnje.

Drugi vidik je nagnjenost k tveganju. Opredeljen je kot "količina in vrsta tveganja, ki ga je organizacija pripravljena sprejeti, da bi dosegla strateške cilje". Primer v avtomobilski industriji je pridobivanje dobaviteljev z nizkimi stroški v primerjavi z upoštevanjem širšega vidika skupnih stroškov lastništva. Pomembno je, da organizacije uskladijo metrike nabavnega oddelka z metrikami oddelka za dobavno verigo, ko poskušajo zmanjšati tveganje.

Načrti za nepredvidljive razmere

Oddelek MMOG/LE o načrtih za izredne razmere obravnava postopek za pripravo zanesljivega sklopa postopkov v izrednih razmerah.

Ko organizacija oceni tveganja, mora pregledati, dokumentirati, preizkusiti in potrditi svoj načrt tveganj in načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih. Načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih mora vključevati vsaj ključne notranje/zunanje stike, ukrepe za obvladovanje, ukrepe za obnovo za vrnitev k normalnemu delovanju in opredelitev ključnih oseb, odgovornih za izvedbo. Organizacije morajo upoštevati, ali se načrt uporablja za vse izmene ali ne, da je načrt dostopen na lokaciji in zunaj nje ter da potrdijo, da ima glavna kontaktna oseba pooblastilo za omejitev porabe za nakup potrebnega za odpravo izpada.

Viri, ki so na voljo za pomoč pri upravljanju tveganj

Viri, ki so na voljo za pomoč organizacijam pri obvladovanju tveganj in načrtovanju ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, vključujejo:

- Načrtovanje neprekinjenega poslovanja za dobavno verigo v avtomobilski industriji (M-12), ki ga je pripravila skupina Automotive Industry Action Group (AIAG). Ta priročnik pomaga avtomobilskim dobaviteljem pri razvoju programov neprekinjenega poslovanja in ga je mogoče prilagoditi za majhne, srednje in velike organizacije. Z njim lahko tudi potrdite obstoječi program neprekinjenega poslovanja. Vključuje vse elemente načrtovanja neprekinjenega poslovanja, kot so načrtovanje v nujnih primerih, komunikacije, načrtovanje ponovne vzpostavitve poslovanja in obnovitev IT po nesreči.

- Analiza načina in učinkov odpovedi procesa (PFMEA). PFMEA je kvalitativna analiza, ki vključuje pregled sestavnih delov, sklopov in podsistemov za ugotavljanje načinov, vzrokov in posledic odpovedi.
- Zavarovalniške organizacije in svetovalci ponujajo storitve in nasvete za obvladovanje izpostavljenosti tveganju.

- Odettejeve smernice za obvladovanje tveganj v dobavni verigi. Te smernice vsebujejo razlago treh ključnih elementov obvladovanja tveganj v dobavni verigi, vključno z ugotavljanjem in količinsko opredelitvijo tveganja, razvojem strategij za zmanjševanje tveganja in oblikovanjem dobavne verige za zmanjšanje tveganja. Smernice vsebujejo tudi priporočila o obliki in uporabi matrike za kategorizacijo tveganj za razvrščanje in prednostno razvrščanje tveganj v dobavni verigi. Vsebina pomaga tistim organizacijam, ki trenutno nimajo zanesljivega procesa obvladovanja tveganj v dobavni verigi ali pa takšen proces še izvajajo in želijo bolje razumeti vključene procese, da opredelijo praktično izhodišče.

Vloga družbe QAD pri upravljanju tveganj

Družba QAD ima vodilni položaj na svetovnih avtomobilskih trgih za proizvajalce delov. Podjetje ponuja orodja za pomoč pri zmanjševanju tveganja ter zagotavlja podporo, svetovanje in vire za MMOG/LE, ki dobaviteljem pomagajo pri uvajanju zahtevanih poslovnih sistemov ter pripravi na notranje preglede in revizije MMOG/LE pri strankah. QAD zagotavlja učinkovito podporo strankam po vsem svetu. Ne glede na to, ali gre za razvite ali nastajajoče trge, organizacije uporabljajo izdelke in storitve podjetja QAD, da bi dosegle status prednostnega dobavitelja, zmanjšale tveganje in izboljšale uspešnost kot učinkovito podjetje.